השפעת פעילות גופנית על פוריות

פעילות גופנית בתקופת טיפולי פוריות היא אחד הנושאים היותר שנויים במחלוקת בעיני המטופלות.
בכתבה זו ננסה לעשות קצת סדר בדברים, מה מומלץ ומה פחות, מהיכן נובעות החששות ומדוע כדאי להתעלם מ"המיתוסים" הרווחים. כתבה זו נתמכת על שיתוף פעולה עם פרופסור ג'קי אשכנזי, גניקולוג מומחה פריון.

פעילות גופנית נחשבת כבריאה ובעלת יתרונות רבים, כגון הפחתת הסיכונים למחלות לב וכלי דם, סוכרת , סרטן ובכלל , לאחרונה התפרסם המטא אנליזה הראשון לגבי השפעת פעילות גופנית על תוצאות ההפריה IVF/ ICSI והתוצאות מעודדות !

המטא אנליזה כללה 273 מאמרים ונלקחו 8 מחקרים, כמו כן השתמשו בשאלונים לאיסוף נתונים.
לא פעם עולה השאלה האם מותר ורצוי לבצע פעילות גופנית לפני ובעת מחזור טיפול פוריות או לא ? ישנו ערפל וחשש גדול שמא פעילות גופנית תפגע בסיכויי ההצלחה. אך האם החששות הללו מוצדקים ? ומהיכן הם מגיעים ? האם מהנחיית צוות רפואי, האם מבן / בת הזוג, לחץ וחרדה אישיים או מהסביבה והחברה בה אנו חיים ?

מניסיוני בתחום, כמאמנת כושר לנשים בטיפולי פוריות, הריון ולאחר לידה מזה 14 שנה אני נתקלת גם, גם וגם. הרבה חוסר ידע והנצחת מיתוסים מביאים פעם אחר פעם לאותו דפוס התנהגות – הפסקת פעילות גופנית בעת טיפולים, דבר אשר לא מועיל ואף מזיק להצלחת הטיפול ולאישה בפרט. החרדה והמתח שגוברים, העלייה במשקל , תחושות האי נוחות ושלל תופעות נוספות.

בשנת 2008 המליצו להריוניות לעסוק בפעילות גופנית לפחות 150 דקות בעצימות בינונית בשבוע, אך לא נבדקה אוכלוסייה של מטופלות פוריות. במטא אנליזה שהתפרסמה לראשונה בוצע ניתוח מקיף ומצאו הבדלים חיוביים: נמצא שהסיכויים להחזרה מוצלחת, השתרשות והתפתחות העובר גבוהים יותר אצל נשים שהתעמלו באופן מתון בזמן טיפולי פוריות ולאורך ההריון. ראו כי ישנה עלייה בשיעור ההריון והלידה החיה והבדלים פחות משמעותיים בשיעור ההחזרות וההפלות.

בשנת 2018 ההמלצה היא גם למטופלות פוריות לבצע 150 דקות של פעילות גופנית שבועית.

במאמר המדעי הנדון הוערכה חשיבותה של פעילות גופנית רציפה ומתוכננת במהלך ההיריון במניעת סיבוכי היריון ונמצא שיעור נמוך יותר משמעותית של סוכרת הריון ושל רעלת הריון אצל נשים שהרו בטיפול הפריה חוץ גופית וששמרו על אורח חיים פעיל.
בין היתר נמצא שיעור נמוך יותר של תסמינים הקשורים בתחלואה שצויינה.

קצת על המטא אנליזה: נערכה סקירה ספרות שיטתית לזיהוי כל המחקרים שפורסמו כולל מאגרי מידע אלקטרונים מדעים. הקריטריונים של המחקר היו :

  1. זוגות הנמצאים בטיפולי פוריות
  2. השוואה בין נשים הפעילות גופנית לנשים לא פעילות וכן השוואה ברמות פעילות שונות
  3. תוצאות הריון (IVF, שיעור ההפלות, שיעור ילודה)
    חשוב לציין כי הנבדקים עסקו בפעילות גופנית לפני מחזור טיפול ולכן לא ידעו האם ייקלטו, כלומר יכנסו להריון מה שמרמז על תוצאות אמת.

 

להלן הממצאים המראים את יתרונות הפעילות הגופנית :

  1. שיפור המצב הבריאותי, כלומר פעילות גופנית מתונה
    ( לא מאומצת מדיי) עשויה לקדם שינוי במאזן האנרגיה בקורלציה עם מערכת הרבייה.
  2. משפרת את הפוריות בסיוע רגישות לאינסולין וגלוקוז
  3. טיפול יעיל עבור נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות
  4. הפגת מתחים וחרדות
  5. לפני טיפול IVF / ICSI קשורה לעלייה שיעורי הריון ולידות חי.
  6. ירידה בסיכון להפלה

 

לכן מומלץ מאד לנשים לעסוק בפעילות גופנית מה שעשוי לשפר את תוצאות הטיפולים, ההריון והבריאות הכללית של האישה.

יחד עם הממצאים המשמחים הללו עולה השאלה כיצד ניתן לדעת מהי פעילות גופנית מתונה? מה היא פעילות גופנית המתאימה לכל שלב של ההריון? מהי עוצמת פעילות בינונית?

לכן כדאי להיעזר במומחית בתחום זה על מנת לבנות תכנית אימון שתתאים למצב הגופני של האישה, לרמת הכושר שלה ולשלב ההריון בו היא נמצאת. השאלה הראשונה שאפנה למטופלת האם היא עוסקת בפעילות גופנית או לא ? היה וכן, מהי אותה פעילות גופנית בה היא עוסקת? בהתאם לתשובות אתאים את התוכנית וההמלצה לאימון המתאים ביותר עבורה שיכלול פעילות גופנית נכונה ביותר למצבה האישי.

לסיכום,
המסקנה המתבקשת הינה יישום תוכנית של פעילות גופנית בקרב נשים שהרו לאחר הפריה חוץ גופית במהלך כל ההריון הוא אסטרטגיית התערבות יעילה בהפחתת הסיכון לתוצאות אימהיות ועובריות שליליות הנובעות מתחלואה בסכרת ורעלת היריון.

על כן נמליץ לנשים לעסוק בפעילות גופנית מה שעשוי לשפר את תוצאות הטיפול, ההריון.
אם את לפני טיפול או בעת טיפול ועוסקת בפעילות גופנית או מעוניינת להתחיל לבצע פעילות גופנית התייעצי עם מאמנ/ת כושר מוסמך בתחום זה על מנת להדריך אותך לאימון נכון ולעבור את התקופה הזו בדרך קצת אחרת.

https://link.springer.com/article/10.1186/s12958-018-0328-z
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.2019.1639601

לכל שאלה, מלאי את הטופס ואחזור אלייך בהקדם:

    ניתן גם להתקשר: 052-3342139

    שליחת הודעת וואטסאפ אל אלינור למפל דילוג לתוכן