פעילות גופנית למטופלות פוריות אז והיום

האם פעילות גופנית חיונית עבור נשים הנמצאות בתהליך של טיפולי פוריות? בעבר התפיסה הייתה כי מומלץ להימנע ממאמץ פיזי אינטנסיבי כדי לא להפריע לטיפולים. כיום, עם התקדמות המדע והבנת השפעתה החיובית של פעילות גופנית על הבריאות הכללית, הגישה השתנתה ופעילות גופנית נחשבת לחלק חשוב בתהליך של טיפולי פוריות.

פעילות גופנית בעבר: הגישה המגבילה
בעבר, רבות מהנשים שעברו טיפולי פוריות קיבלו הנחיות להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית או ממאמץ פיזי כבד, מחשש לפגיעה בתהליך הפוריות. אחת הסיבות הייתה החשש כי פעילות גופנית יכולה להפריע לאיזון ההורמונלי הנדרש להצלחה בטיפולי פוריות, ולפגוע בקליטת ההריון.
כמו כן, במהלך טיפולי פוריות, במיוחד טיפולי IVF (הפריה חוץ-גופית), נשים רבות חוו תחושות של תשישות, כאבים וגודש ברחם, מה שגרם להן להימנע מכל סוג של פעילות גופנית. גישה זו נבעה ממחסור בידע מדעי שהיווה תמונה מדויקת יותר על השפעת הפעילות הגופנית על הפוריות.

פעילות גופנית כיום: ההבנה החדשה
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בגישה כלפי פעילות גופנית לנשים בתהליכי טיפולי פוריות. מחקרים רבים מצביעים על כך שפעילות גופנית, במינון נכון, אינה רק שאינה מזיקה, אלא עשויה לתרום להצלחה בטיפולים ולהפחית את הסיכון לבעיות בריאותיות נוספות.

היתרונות של פעילות גופנית לנשים במעגל הפוריות הם רבים:
1. שיפור בריאות הלב וכלי הדם – פעילות גופנית סדירה יכולה לשפר את בריאות הלב וכלי הדם, דבר שמפחית את הסיכון להיווצרות סיבוכים במהלך ההריון.
2.  הפחתת סטרס וחרדה – טיפולי פוריות, במיוחד IVF, עשויים להיות מלוויים ברמות גבוהות של סטרס וחרדה. פעילות גופנית, כמו הליכה, יוגה או פילאטיס, מוכחת כיעילה בהפחתת מתח נפשי.
3. שיפור בבריאות המטבולית – עבור נשים עם עודף משקל או בעיות מטבוליות כמו סוכרת, פעילות גופנית משפרת את האיזון ההורמונלי ומפחיתה את הסיכון לבעיות בפריון.
4. שיפור בהסדרת המחזור החודשי – אצל נשים הסובלות מבעיות במחזור, פעילות גופנית יכולה לסייע בהסדרה של מחזור הדם ולהגביר את סיכויי ההריון.

מחקרים עדכניים על פעילות גופנית ופוריות
מחקר שנערך ב-2019 על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד מצא כי פעילות גופנית מתונה במהלך טיפולי פוריות לא רק שאינה מזיקה, אלא יכולה לשפר את סיכויי הצלחתם. מחקר נוסף שנעשה ב-2021 על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת ייל גילה כי פעילות גופנית מתונה מקטינה את הסיכון להפלות אצל נשים בהיריון, במיוחד אלו שעברו טיפולי פוריות.
באופן ספציפי, מחקרים מצביעים על היתרונות של פעילות גופנית כמו יוגה, הליכה וריצה קלה. כל אלה עוזרים בהפחתת מתחים, שיפור הזיכרון, ותמיכה במערכת ההורמונלית של הגוף, מה שיכול להועיל במצבים של חוסר איזון הורמונלי.

הנחיות פעילות גופנית לנשים בטיפולי פוריות
ההמלצות כיום לגבי פעילות גופנית בזמן טיפולי פוריות הן להתמקד בפעילות גופנית מתונה. הכוונה היא להימנע ממאמץ יתר, תוך שמירה על פעילות קבועה ומתונה שתומכת בבריאות הלב, המטבוליזם, והמערכת ההורמונלית.
ההמלצות כוללות:
1. הליכה ותרגולי נשימה – הליכה של 30 דקות ביום, בשילוב עם תרגולי נשימה ושחרור מתח, עשויה לתרום לשיפור בריאות הלב ולהפחתת מתח נפשי.
2. יוגה או פילאטיס – תרגולים אלו, המשלבים חיזוק שרירים, מתיחות ותרגולי נשימה, יכולים להוות פתרון מצוין להפחתת מתח ושיפור הגמישות הכללית של הגוף.
3. אימוני כוח בהתאמה – מומלץ לבצע אימוני כוח מותאמים אישית ולהימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית.

לסיכום
ההנחות המסורתיות בנוגע לפעילות גופנית ופוריות השתנו באופן משמעותי בעשורים האחרונים. כיום, ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית מתונה, היא אינה מזיקה ואף מועילה לבריאות הכללית ולסיכויי הצלחה בטיפולי פוריות. חשוב לזכור כי כל אישה היא ייחודית, ולכן יש להתאים את סוג הפעילות הגופנית לצרכים האישיים של כל אחת, תוך התייעצות עם הרופא המטפל.

 

 

לכל שאלה, מלאי את הטופס ואחזור אליך בהקדם:

    ניתן גם להתקשר: 052-3342139

    שליחת הודעת וואטסאפ אל אלינור למפל דילוג לתוכן